Jdi na obsah Jdi na menu
 


První obrázek

1/1

Život člověka ubíhá při výchově dětí a pracovní činnosti velmi rychle, a proto nejsou velké možnosti pro vlastní záliby. Najednou je ale všechno jinak, pracovní činnost skončí, děti odejdou z domova. 

Jsem žena, která nebyla zvyklá zahálet, a proto jsem se zpočátku věnovala práci na zahradě. Pak jsem ale zahradu předala a začala se věnovat svým oblíbeným činnostem - šití, pletení, háčkování, luštění křížovek, sudoku a zeber. Také vlastní počítač se mi stal neocenitelným společníkem.

Jednou bylo třeba upravit bývalý dětský pokoj  Musela jsem odstranit značně zašedlé plakáty významného malíře. Vymalované stěny pokoje zívaly prázdnotou. Co s tím? Finance mi nedovolovaly nákup obrazů, které by se mi líbily. Tak jsem si řekla, že si něco namaluji sama. Koupila jsem skicák s malířským plátnem, nějaká plátna na rámečku, akrylové barvy a štětce.

První mé výtvory šly do koše, postupně jsem začala malování zvládat. Mohla jsem se pustit do svého prvního obrázku. Vyfotografovala jsem si výhled z okna a ten jsem se pokusila dát na plátno v rámečku cca 25 x 50 cm. Trvalo mi to ale čtyři měsíce, než jsem obrázek dokončila a slavnostně pověsila. Pak přibývaly další obrázky, které se mým blízkým líbily. Začala etapa obrázků na přání. Dávala jsem je k různým významným příležitostem, ale také jen tak, pro radost. Okruh obdarovaných se tak rozšiřoval a já jsem začala být postupně známá nejen v okruhu své rodiny. Ale to už nastala další etapa mého tvoření...

 1/2

Výhled na kopec za řekou (3dílný)

Tento obrázek byl tak trochu opomíjen, protože byl namalován v mých začátcích. Původně byl vytvořen jen na plátně ze skicáku,  pak byl jen zapraven na kousek sololitu. Nevypadalo to dobře, tak mi napadlo dát ho do fotorámečku. Pak se už na něj dalo dívat (i s těmi prvotními nedokonalostmi). Pak jsem ho dokonce dala i na mou první výstavu... a líbil se.. Tak si troufám dát ho i na stránky. Každý nějak začínal.... :-)

1/3

Tablet

V dalším období jsem zkoušela, co všechno svedu. Významným mezníkem byla menší výtvarná soutěž s virtuální odměnou (společná pro CZ a SK) na téma "Mořská panna". Tuto soutěž jsem vyhrála a měla jsem z toho nesmírnou radost a povzbuzení do další činnosti.

Při setkáních s přáteli a známými jsem svoji tvorbu přiznávala a je pochopitelné, že všichni chtěli mé obrázky vidět. Obešla jsem tedy obdarované, obrázky jsem nafotila do kartotéky. Pořídila jsem si tablet, na němž jsem mohla své výtvory prezentovat. Na nějaký čas se zdálo, že to bude stačit, postupně však sílily hlasy, že bych měla uspořádat nějakou výstavku. Při mé povaze ale zůstávalo jen u nejasných slibů.

Pak mě ale jeden z mých přátel dokázal natolik povzbudit, posílit sebedůvěru a odvahu, že jsem o výstavce začala vážně uvažovat. Poprosila jsem o zapůjčení darovaných obrázků a mohla jsem začít s přípravami. Výstavka byla zamýšlena pro úzký okruh rodinných příslušníků, přátel a známých. Pak nastal den, na který nezapomenu do konce svého života.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Vyjádření k obrázkům

(Helena, 10. 7. 2018 10:19)

Jiřinko Vaše obrázky jsou nádherné ráda bych se přišla podívat na Vaši další výstavu jsem moc ráda,že jsem Vás poznala.

Re: Vyjádření k obrázkům

(Inka, 10. 7. 2018 17:47)

Helenko, děkuji moc za kladné hodnocení, moc si toho vážím. Je pravda, že na stránkách jsou obrázky nafoceny, mnohdy méně kvalitně. Originály na výstavách působí zcela jinak. Byla bych ráda za Vaši návštěvu. Zavčas dám vědět, kdy bude další výstava, jak jsem to udělala minule, tj. zde, v sekci Aktuálně.

Promlouvající obrázky

(JiJi, 18. 4. 2016 23:29)

Jiřinko, Tvé obrázky hladí duši! Velmi se mi líbí obrázek "Nazdobím si sukénku" zajímavá je technika malování (bublinková, perličková?) a "Jarní probuzení" plné barev a naděje, "Sluníčko se dívá 3" - úžasné, vložené malby napajedelských památek jsou jako by to byly fotografie. Tvé obrázky Pocity např. "Strach a bolest" a "Snění" dokáží promluvit o duševním rozpoložení. Ale i ostatní - zkrátka hladí po duši. Přeji Ti hodně tvůrčích nápadů a radost z malování.

Re: Promlouvající obrázky

(Inka, 19. 4. 2016 6:30)

Děkuji upřímně za krásné ohodnocení. Jsem skutečně velmi ráda, že mé obrázky "promlouvají" a oslovují tolik lidí. Přiznávám, že do nich opravdu vkládám kus sebe, přestože jsem si to dříve tak nějak neuvědomovala.

Na "bublinkovou" techniku se ptalo více návštěvníků, popíši ji tedy ve svém příspěvku Další tvorba.

šikulka

(Mirka, 16. 3. 2016 22:20)

Jiřinko,žasnu,jaká jseš šikulka a to,jak jsem Ti psala,že obrazům nerozumím,ale tyto se mně líbí.Hlavně ty krásné a barevné kytičky.

Re: šikulka

(Inka, 16. 3. 2016 22:36)

Tak to jsem velmi ráda, že jsem způsobila radost a potěšení.Toho si nejvíce cením, to je má odměna. Děkuji..

Báječné

(Ivan, 16. 3. 2016 16:15)

Teda Inko, ty se nezdáš. 3 sluníčko je nej.

Re: Báječné

(Inka, 16. 3. 2016 17:13)

Děkuji za ocenění, protože mi to dalo opravdu mnoho práce. Pro představu - dámská krejčová má něco titěrného ušít pro Barbínu (zkusila jsem to na vlastní kůži, a to nejsem švadlena).

Nádhera

(Ivanka, 24. 2. 2016 23:04)

Moc krasne obrázky !!

Re: Nádhera

(Inka, 25. 2. 2016 6:57)

S dojetím pročítám slova uznání, moc děkuji. Pohání mě to do další činnosti.

Vyjádření k obrázkům

(Jiřina, 22. 2. 2016 18:26)

Jiřko, je to nádherné. Určitě se přijdu podívat na Tvou
výstavu. Musíš mně dát vědět.

Re: Vyjádření k obrázkům

(Inka, 22. 2. 2016 21:53)

Děkuji za uznání, pokud se něco bude konat, dám vědět více přátelům, než to bylo poprvé. Moc si všeho vážím.

Nádhera

(Ivan, 18. 1. 2016 15:19)

Toto slovo ti jistě není neznámé. Ještě mi tam chybí náladová hudba a je to víc než dokonalé.

Re: Nádhera

(Inka, 14. 2. 2016 6:36)

Děkuji, hudbu mám moc ráda, snad se mi nějaký hudebník
o náladovou hudbu postará.

Okouzlující

(Arnošt, 13. 2. 2016 19:47)

Tvoje obrázky jsou naprosto Božské. Děkuji, že můžu být svědkem takové neskonalé nádhery.

Re: Okouzlující

(Inka, 14. 2. 2016 6:32)

I při veškeré skromnosti takové uznání potěší. Děkuji.