Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stále pokračuji

10. 8. 2016

Po mnoha událostech v letošním roce jsem zatoužila pro troše odpočinku. Samozřejmě, že pracovním. Roztřídila jsem si barvičky, štětce a plátna, rozmyslela jsem si další činnost. Rozhodla jsem se, že obrázkem Něha  ukončím prozatím cyklus Pocity. Přece však budu muset v brzké době namalovat další obrázek v podobném stylu, a to v radostném duchu, pokud možno tam má být srdíčko. Tak jsem do srdíčko namalovala hned několik dalších, malých, jakoby se to srdce rozdávalo. Bude věnováno k narozeninám..

Prozatím jsem se dala znovu do krajinek, protože si plánuji opět takový cyklus - Nálady u řeky. Jsem zvědavá, jak mi to půjde. Nebude to jednoduché, zachytit hru světla, stínu a proměny ročních období. Budou to obrázky na plátnech rozměrů 20 x 50 cm. Dělám je na základě zájmu návštěvníků výstav, kterým se moc líbil právě ten se zapadajícím sluncem.... Ta řeka a stromy kolem snad opravdu čarují, často se vytvoří různé průsvity mezi stromy, lesk a čeření hladiny, zajímavý osvit slunce, atd. První obrázek bych měla mít hotov do konce tohoto týdne.

26. 8. 2016

Jak jsem si předsevzala, dokončila jsem obráek s Názvem Neskrývané štěstí, který byl malován na zvláštní přání (bude darován).

Dnes dokončím - už jen drobnosti - první obrázek ze tří do cyklu Nálady (proměny) u řeky). Další 2 obrázky jsou rozpracovány. Byla bych určitě dál, ale zdržela mě úporná bolest zad. Už se to lepší, tak snad se budu moci zase ponořit do mé oblíbené činnosti.

Obrázky asi označím Proměna 1, Proměna 2, atd.

Podobně, jako jiní výtvarníci, nechodím malovat přímo do přírody. Zajímavou atmosféru si nafotím a pak se ji pokouším zpracovat do obrázku. Konkrétně na této Proměně 1 mě zaujalo až bílé, ostře svítící slunce, které se snažilo proniknout skrze listy stromů. Nepodařilo se mu to, nasvítilo jen louku a pozadí za stromy. Světlo mírně pronikalo jen mezi kmeny stromů, hladina řeky byla docela tmavá a na té hladině tančila jasná světýlka jako nějaký tajemný signál, nebo vzkaz. Za zmínku stojí také až fantaskně ozářené obláčky. Prostě jarní, až letní období v plné kráse.

Proměna 2 bude velmi podobná, jen se pokusím zobrazit jiné roční období - podzim při mírně zapadajícím slunci.

Proměna 3 bude za jiskřivého zimního dne. samozřejmě se sněhem. Budu se snažit, abych ty atmosféry dobře vystihla, aby se líbily i dalším lidem tak, jako se líbí mně.

30. 8. 2016

Jenom takový malý, nenadálý nápad, pro osvěžení mezi malováním krajinek - obrázek s názvem

Černé a čisté svědomí. Dnes bude hotovo. Je vytvořen na 2 trojúhelníkových plátnech /strany 20 cm/. Může to připadat něco jako přesýpací hodiny, mohou v životě nastat situace, že se i svědomí naráz obrátí...

31. 8.

Nedařilo se opět nafocení...  S kvalitnějším mobilem to sice ušlo, ale ta bílá nebyla bílá... A navíc ty boční stíny, budu čekat na lepší světelné podmínky.

Zítra bych měla také umístit obrázek do cyklu Nálady u řeky. Zřejmě dám název Sluníčko se koupe, protože ten nejvíce vystihuje tu atmosféru.

 

6. 9. 2016

Čas běží a já začínám vytvářet další obrázek Nálady u řeky 2, zatím nevím přesný název, bude to v období podzimu, slunce už trochu zapadá a prosvítá mezi stromy a listím. Opět se budu snažit, abych tu atmosféru co nejlépe vystihla.

V posledních dnech jsem se nemohla dostat na ovládání mých stránek, musela jsem počkat s ukládáním až do pondělí. Zdá se, že už je vše v pořádku, budu zase průběžně aktualizovat.

Už jsem uvedla, že mi při malování napadají různé verše. Naopak v noci, ve snu, nebo snění, mám zase nápady na další náměty obrázků. Také teď mám chuť přerušit krajinky a dát se do toho, protože ta chuť by se měla zužitkovat.

Pomalu se začínám připravovat na další výstavku, jen opatrně, protože zatím nevím další podrobnosti. Mohu říci, že mé obavy z takové akce jsou mnohem menší, než tomu bylo při mé první výstavce. Za to vděčím vám všem, vašim krásným reakcím. Nechtěla bych vás zklamat, a proto se opravdu snažím.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

city

(Josef Strejček, 4. 6. 2020 11:18)

Vážená paní Lhotská,
děkuji Vám za krátký rozhovor, který jsme spolu vedli po telefonu a také za odkaz na tyto stránky s Vašimi díly. Stránky jsem otevřel chvíli po ukončení našeho povídání, ale hned mi bylo jasné, že si na to budu muset udělat čas až po práci. Takže až v klidu jsem si prohlédl jednotlivé obrazy a musím říct, že jste mě hodně překvapila a duševně zasáhla. Tvoříte duší, vzpomínkami, představami, sny. Co jste prožila a co Vás nějak zasáhlo, aniž jste si to možná v minulosti uvědomovala, se najednou dostalo "ven" na plátno. A že toho je...! Stránky mám pořád ještě otevřené a když mám chvilku, nořím se do někteých výjevů nebo hledám, co vše jste v nich ukryla... Děkuji Vám moc, přeji hodně zdraví a chutě do malování a života!

Re: city

(Inka, 4. 6. 2020 14:23)

Upřímně Vám děkuji za krásné hodnocení mé práce. Jsem šťastná, když mohu lidi potěšit. V poslední době i vlastními verši, které doplňují záměr obrázku. Velké díky - ukáply i slzy.....

Pro dceru

(Ivan, 20. 2. 2018 16:26)

Krásné, čisté, jen tak dál
obrázků je plný sál.

Gratulace

(Michal, 5. 10. 2016 14:10)

Jsi neskutečně moc dobrá.Tvé obrazy jsou pravý poklad,dovedou vlít do srdce všechny dobré lidské vlastnosti.Léčíš lidský smutek i nepokoj duše.

Re: Gratulace - poděkování

(Inka, 7. 10. 2016 8:53)

Dojímají mě všechny vzkazy, ale nad tímto jsem se rozplakala. Je to pro mne obrovské ocenění, zároveň však výzva. Děkuji.

Radost - poděkování

(Inka, 30. 8. 2016 15:41)

To, že svými obrázky tak kladně působím, činí mou duši nejšťastnější na světě. Budu se snažit i nadále. Jsem ráda, že mohu pro někoho být.

Radost

(Ing Michal Levý, 30. 8. 2016 15:35)

Rozdávat radost je chvályhodné.To dělají tvé obrázky mírou vrchovatou.Mé životní starosti se rázem ztrácí a nastupuje klid a mír v mé duši.Srdečně děkuji za to,že jsi.

Posledním

(Ivan, 18. 8. 2016 20:45)

obrázkem rozdáváš srdce, jen pozor ať ti mějaké zbude pro kamarády, ale nádhera,

Re: Posledním

(Inka, 18. 8. 2016 22:06)

Děkuji, děkuji, na víc se nezmohu.... Ale věř, že v tomto případě DBÁM na určité zásoby.....